Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...

Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...
.
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Επισκεφτείτε μας και στη σελίδα του Γυμνασίου Σταυρακίου... >>>

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

Ο πιο εύκολος τρόπος για ν' αλλάξει ο κόσμος μας είναι να κάνουμε εμείς όλα όσα συμβουλεύουμε τους άλλους να κάνουν!

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

"Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ"




Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ
του Χαρ. Κατσιμήτρου. 

Ήταν 28η Οκτωβρίου 1940.  Ώρα 3.45'' πριν ξημερώσει. Το τηλέφωνο κουδουνίζει στο σπίτι του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου στα Γιάννινα. Ο Διοικητής δεν το ακούει στον βαθύ του ύπνο. Η μικρή του κόρη αφυπνίζεται και απαντά. Η φωνή ακούγεται από μακρυά και ζητούσε να ξυπνήσει το στρατηγό. Ο Μέραρχος αφυπνίζεται και απαντά στον Αντισυνταγτματάρχη Αθαν. Κορωζή από το Γεν. Επιτε
λείο στην Αθήνα.
Τον πληροφορεί ότι ώρα 3.00 π.μ. ο Ιταλός πρέσβυς ΓΚΡΑΤΣΙ επέδωκε τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε την είσοδο στο Ελληνικό έδαφος των Ιταλικών στρατευμάτων. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα εισερχόταν βιαίως. Η απαίτηση απερρίφθει και αποφασίστηκε ένοπλη αντίσταση. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ανέλαβε την Αρχιστρατηγία του Ελληνικού Στρατού. Διατάσσει την 8 η Μεραρχία να αποκρούσει δια των όπλων την εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων και να συμμορφούται προς τας διαταγάς τας οποίας έλαβε για την εκτέλεση της αποστολής της.
Ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, Στρατηγός Χαραλ. Κατσιμήτρος, απάντησε: "Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχιστράτηγο, ότι η Μεραρχία θα εκτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα, όπως ἐπιβάλλη η εθνική τιμή, και καθ΄όν τρόπον αυτή γνωρίζει".
Με την τηλεφωνική αυτή συνδιάλεξη έφθασε η μεγάλη και ιστορική ώρα. Ο Ελληνικός Λαός εισέρχεται στον πόλεμο με πίστη σταθερά στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα, πλήρης ψυχικής δύναμης, αποφασιστικότητας και ακλόνητης πεποίθησης για τη ΝΙΚΗ.
Αυτά και πολλά άλλα περιέχει το ιστορικό βιβλίο "Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ" του Χαρ. Κατσιμήτρου.

[Στο βιβλιοπωλείο Διον. Καραβία : www.karaviasbooks.gr]